FİZİTEK Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

SIK SORULAN SORULAR

Hasta ve hasta yakınlarından gelen sorular.

  • Fizik tedavi nedir?
  • Rehabilitasyon nedir?
  • Romatizma nedir? Kaç çeşit romatizma Vardır?
  • Hangi hastalıklarda fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine başvurmak gereklidir?
  • Kemik erimesi saptanan hastalar
  • Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları sırasında ağrı hissedilir mi?
  • Sık fizik tedavi uygulanmasının sakıncası var mıdır?
  • Fizik tedavi çocuklara, yaşlılara ve hamilelere uygulanabilir mi?
  • Fizik tedavi kemik erimesi yapar mı? Kemik erimesi saptanan hastalara fizik tedavi uygulanabilir mi?
  • Fizik tedavinin kesinlikle uygulanmaması gereken durumlar nelerdir?
  • Akut enfeksiyonlar
  • Ağır dolaşım bozuklukları
  • Fizik tedaviden daha fazla yarar görmek için hastalar neler yapabilir?
Fizik tedavi nedir?
Kas iskelet sistemi ile ilgili ağrı, fonksiyon kaybı, sakatlık ve yetersizliğin tedavisinde elektrik akımı, sıcak-soğuk, çeşitli frekansta ses dalgaları, manyetik alan tedavisi, hidroterapi (su tedavisi) gibi fiziksel ajan ve tekniklerin kullanılmasıdır. Fizik tedavi ağrılı durumun, özürlülük ve engelliliğin etkilerini en aza indirerek kişinin işine ve sosyal yaşama dönüşünü kolaylaştırır.
Rehabilitasyon nedir?
Herhangi bir nedenle engelli hale gelmiş bireyleri kapasitelerinin maksimum potansiyeline ulaştırıp, fiziksel, ruhsal, sosyal ve ekonomik yönden olabildiğince bağımsızlıklarının kazandırılması ve topluma kazandırılmaları için uygulanan tedavilerin bütünüdür.
Romatizma nedir? Kaç çeşit romatizma Vardır?
Romatizmal Hastalıklar hareket sistemimizin (kas-iskelet sistemi) ağrı ve hareket kısıtlığı gibi yakınmalara yol açan hastalıklarıdır. Hareket sistemimiz eklemler, eklemler çevresindeki bağlar, “tendon” adı verilen kasların kemiklere yapışma bölgeleri, “bursa” adı verilen içi sıvı dolu kesecikler, kaslar, bağ dokusu ve kemiklerden oluşmuştur.
200’ün üzerinde romatizmal hastalık tanımlanmıştır.Romatizmal hastalıklar; yumuşak doku romatizmaları (fibromyalji sendromu, myofasyal ağrı sendromu, tendinitler gibi) ;iltihaplı romatizmalar (romatoid artrit, ankilozan spondilit, akut romatizmal ateş, skleroderma, Behçet Hastalığı vs);eklem kıkırdağının yıpranmasıyla ortaya çıkan romatizmal hastalıklar (artroz = kireçlenme) olarak sınıflandırılabilmektedirler.
Hangi hastalıklarda fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine başvurmak gereklidir?

Tüm eklem ve kas ağrıları (omuz, kol, dirsek, el-elbileği, kalça, diz, bacak, ayak-ayak bileği)

Boyun, sırt, bel ağrıları (fıtıklar, disk kaymaları, duruş bozuklukları, yumuşak doku yaralanmaları)

Kalça-Diz-Omuz protezi operasyonu, artroskopik girişim, el cerrahisi operasyonu sonrası veya kırık-çıkık sonrası ağrısı ve hareket kısıtlılığı olan hastalar

Kemik erimesi saptanan hastalar

İnme-felç, yüz felci, çocuk felci sekeli, spastik özürlü, Parkinson Hastalığı, omurilik yaralanması, MS (Multipl Skleroz), travmatik beyin yaralanması, sinir sıkışması ve sinir yaralanmaları sonrasında hareket kısıtlılığı, kaslarda güçsüzlük ve spastisite olan hastaların ağrının giderilmesi, hareketliliğin sağlanması, kas kuvvetinin arttırılıp, yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne başvurulması gereklidir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları sırasında ağrı hissedilir mi?

Fizik Tedavi cihazlarla uygulanır. Uygun cihazlar fizyoterapistler tarafından bilinçli ve doğru kullanıldığı zaman ağrı duymazsınız. Ancak fizik tedavi fizyoterapist olmayan kişiler tarafından uygulanırsa, yanlış uygulanma riski olduğu için ağrı duyulabilir ve vücuda zarar verebilir. Rehabilitasyon uygulamaları sırasında germe egzersizleri uygulandığı zaman ağrı hissedebilirsiniz. Ancak Fizik Tedavi – Rehabilitasyon Uzman Doktoru gözetiminde ve fizyoterapistler tarafından yaptırılan egzersizlerin vücudunuza zararı olmaz.

Fizik tedavinin seans süresi ne kadardır? Fizik tedaviye kaç gün gelmem gereklidir?
Fizik Tedavi’nin ortalama seans süresi 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Ancak rehabilitasyon uygulamaları yapılan ortopedik ve nörolojik hastalıklarda daha da uzun sürebilir. Toplam seans sayısı ise 10 – 21 arasında değişir. Rehabilitasyon uygulamalarında hastaya göre değişmekle birlikte seans sayısı da artabilmektedir.

Sık fizik tedavi uygulanmasının sakıncası var mıdır?
Ultrason, kısa dalga gibi derin ısıtıcıların aynı bölgeye sık ve fazla uygulanması sakıncalıdır.
Soğuk mevsimde fizik tedavi uygulanabilir mi?
Evet, soğuktan makul bir şekilde korunduğunuz sürece fizik tedavi uygulamasının hiçbir sakıncası bulunmamaktadır.
Fizik tedavi çocuklara, yaşlılara ve hamilelere uygulanabilir mi?
Fizik Tedavi dozu, süresi ve uygulanacak cihazlar doğru belirlenirse her yaş grubuna uygulanabilir.
Fizik tedavi kemik erimesi yapar mı? Kemik erimesi saptanan hastalara fizik tedavi uygulanabilir mi?
Fizik Tedavi kemik erimesine yol açmaz. Sadece ileri derecede kemik erimesi saptanan hastalara fizik tedavide derin ısıtıcı ve traksiyon uygulanmasında dikkatli olunması gereklidir.
Fizik tedavinin kesinlikle uygulanmaması gereken durumlar nelerdir?
Ağır kalp, karaciğer, akciğer ve böbrek yetmezlik ve hastalıkları
Akut enfeksiyonlar
Kanserler (Kanserli hastalarda ultrason, kısa dalga gibi derin ısıtıcı ajanlar kesinlikle uygulanmaz. Diğer fizik tedavi yöntemleri fizik tedavi uzmanı gözetiminde ve fizyoterapist tarafından güvenle uygulanabilir.)
Ağır dolaşım bozuklukları
Romatizmal hastalıkların aktivasyon dönemleri
Fizik tedaviden daha fazla yarar görmek için hastalar neler yapabilir?
Fizik Tedavi sırasında size doktorunuz ve/ veya fizyoterapistiniz tarafından günlük yaşamınızda omurganızı ve eklemlerinizi nasıl kullanmanız gerektiği anlatılacaktır. Bu kurallara tedaviden sonra da uymanız tedaviden gördüğünüz yararı arttıracak ve uzun süreli olmasını sağlayacaktır.
Fizik Tedavi sırasında fizyoterapistiniz tarafından size önerilen egzersizleri doğru ve düzenli olarak yapmanız tedavide başarı için temeldir.
Fizik Tedavi sırasında doktorunuz tarafından ilaç tedavisi önerilirse ilaçları önerilen doz ve sürede kullanın. İlaç kullanımı hem ağrının kronikleşmesini önleyecek, hem de tedaviye yardımcı olacaktır.


ÖNE ÇIKAN HİZMETLERİMİZ


NÖROLOJİK REHABİLİTASYON

Nörolojik Rehabilitasyon; yatak seviyesinden yürüme aşamasına kadar bütün aşamaların fizyoterapist eşliğinde uygulandığı felç, hareket, denge ve duyu bozukluklarının tedavisidir.


ORTOPEDİK REHABİLİTASYON

Ortopedik rehabilitasyon, özelleşmiş bir alt birim olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon kapsamında yer alan uygulamalar bütünüdür.


MANUEL TERAPİ

Manuel terapi ya da tedavi, kas ve iskelet sistemini ilgilendiren tüm rahatsızlıklarda uygulanabilen ve tamamiyle kanıta dayalı tıp bilgileri ile yapılan tedavi şeklidir.



PEDİATRİK REHABİLİTASYON

Pediatrik Rehabilitasyon; çocuklarda bazen doğuştan bazen ise sonradan ortaya çıkan kas veya iskelet bozuklukları ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan fizyoterapi teknikleridir.



FELÇ REHABİLİTASYONU

Felç, duyu kaybıyla birlikte görülebilen, kas işlevinde bir kayıp içeren bir durumdur ve aynı zamanda duyu kaybı olarak da adlandırılır.



SEREBRAL PALSİ

Özellikle Serebral Palsi hastalığı olan bebek ve yeni yürümeye başlayan çocukta veya cerrahi müdahale öncesi ve sonrasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır.




Bizimle İletişime Geçin

Merkezimizi ziyaret edin veya istediğiniz zaman bize bir e-posta gönderin. Tüm soru ve önerilerinize açığız.

ADRES

Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA


TELEFON

+90 312 417 21 11




FİZİTEK, YANINIZDA





ZENGİNLİĞİNİZ SAĞLIĞINIZDIR




FİZİTEK

FİZİTEK Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, güler yüzlü ve deneyimli kadrosu ve modern fizik tedavi cihazlarıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında dünya standartlarında hizmet vermeyi amaçlamaktadır.

[email protected]


İLETİŞİM

Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 417 21 11
Fax: +90 312 425 69 00

[email protected]




FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2023



FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2023


×