FİZİTEK Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi

PARKİNSON REHABİLİTASYONU


Parkinson Nedir?

Kaslarda esneklik kaybı, denge koordinasyon problemleri, hareketlerde yavaşlama, ellerde titreme ve yürüme güçlüğüyle seyreden bir hareket sistemi hastalığıdır.

Neden olur?

Beyinde dopamin adlı bir maddenin eksikliği sonucu oluşur. Dopamin kasların belli bir gevşeklikte tutulmasını ve hareketlerin koordinasyonunu sağlayan Bazal ganglion adlı beyin bölgesinin ana mediatörüdür. Kesin olarak bilinmeyen sebeplerle Bazal Ganglionların harabiyeti sonucunda Dopamin eksikliği gelişir.

Kimlerde Görülür?

 50 yaşın üzerindeki nüfusun ortalama %1’inde Parkinson hastalığı ortaya çıkabilir. Erkelerde bayanlara göre 1,5 kat fazla görülür.

Nasıl Seyreder?

Hastalığın ağırlığı ve belirtileri kişiden kişiye değişir. Bazı hastalarda vücut katılığı ön plandadır, bu hastaların hareketleri çok yavaşlamıştır, oturdukları yerden kalkmakta, yürümekte zorlanırlar. Bazı hastalarda titreme ön plandadır, ellerdeki titremeden dolayı yemek yiyemezler yazı yazamazlar, günlük öz bakım aktivitelerini yapmakta zorlanırlar. Bazı hastalarda ise denge koordinasyon problemi ön plandadır, sık düşmeler görülür dengelerini sağlamakta güçlük çekerler. Hastalığın ağırlık derecesi de kişiye göre değişir, bazılarında çok hafif bulgularla seyrederken bazıları kişi bağımlı hale gelebilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık genel olarak nöroloji kliniklerince takip edilir ve eksik olan ;Dopamin maddesi ilaçlarla yerine konulmaya çalışılır. Bunun yanında kaslarda oluşan katılığı gidermek için gevşetici ilaçlar önerilir. Ancak ilaç tedavisine rağmen yürüme, yemek yeme, banyo yapma gibi günlük yaşam aktivitelerinde güçlükle karşılaşanlarda rehabilitasyon esastır.

Ozon Tedavisi

Ozon doğada atmosferde yaygın olarak bulunan 3 atomlu oksijen bileşiğidir (O3). Ozon, normal 2 atomlu oksijen bileşiğine (O2) göre stabil olmayan bir yapıda olması sebebiyle, vücut sıvılarıyla karşılaştığında etkileşime girerek bazı iyileştirici faktörler oluşturur. Bu özelliği tedavide kullanılmasını sağlamıştır. Parkinson, alzheimer, beyin felci gibi beyin nöronlarında dejenerasyonla seyreden rahatsızlıklarda major ozon tedavisi denilen kan yoluyla uygulama yapılmaktadır. Hastanın steril ortamda kanı alınıp ozonlanarak tekrar hastanın vücuduna geri verilir. Kan hücreleriyle karşılaşan ozon, hücre zarında ve plazmadaki lipitlerle reaksiyona girerek bazı oksidan maddelere ve O2 ye ayrışır. Oluşan bu oksidan maddeler bağışıklık sistemini ve hücre iyileşmesini tetiklerken, dokulara bol miktarda oksijen gider. Dış kaynaklı bir çalışmada nörodejeneratif hastalığı bulunan hastalarda ozon terapisi uygulanması sonucunda %73-90 oranında yan etki olmadan belirgin düzelmeler görülmüştür. (Rodrigues ve arkadaşları).  Kliniğimizde klasik rehabilitasyonun yanı sıra ozon tedavisi başarıyla uygulanmaktadır.

Rehabilitasyonda Neler Yapılır?

Rehabilitasyonda her hastanın bulguları farklı olacağından kişiye özel program çizilir. Postürü düzeltmek, kasları gevşetmek için sıcak soğuk uygulamaları, postür germe ve gevşeme egzersizleri, denge koordinasyonu düzeltmek için denge koordinasyon egzersizleri, ayrıca kasları güçlendirmek, genel performansı arttırmak için manyetik alan ve elektrik stimulasyon uygulamaları ile birlikte güçlendirme egzersizleri, yürüme egzersizleri, oluşan eklem hareket kısıtlılıklarını çözmek için ultrason , lazer uygulamaları ile birlikte germe ve eklem hareket açıklığı egzersizleri uygulanabilmektedir.

Önemli olan hastanın belli bir program dahilinde fizyoterapistle çalışmasıdır. Hedef hastanın kalan potansiyelini en iyi şekilde geliştirerek günlük yaşamında hastayı bağımsız hale getirmektir.


ÖNE ÇIKAN HİZMETLERİMİZ


NÖROLOJİK REHABİLİTASYON

Nörolojik Rehabilitasyon; yatak seviyesinden yürüme aşamasına kadar bütün aşamaların fizyoterapist eşliğinde uygulandığı felç, hareket, denge ve duyu bozukluklarının tedavisidir.


ORTOPEDİK REHABİLİTASYON

Ortopedik rehabilitasyon, özelleşmiş bir alt birim olarak fizik tedavi ve rehabilitasyon kapsamında yer alan uygulamalar bütünüdür.


MANUEL TERAPİ

Manuel terapi ya da tedavi, kas ve iskelet sistemini ilgilendiren tüm rahatsızlıklarda uygulanabilen ve tamamiyle kanıta dayalı tıp bilgileri ile yapılan tedavi şeklidir.



PEDİATRİK REHABİLİTASYON

Pediatrik Rehabilitasyon; çocuklarda bazen doğuştan bazen ise sonradan ortaya çıkan kas veya iskelet bozuklukları ve nörolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan fizyoterapi teknikleridir.



FELÇ REHABİLİTASYONU

Felç, duyu kaybıyla birlikte görülebilen, kas işlevinde bir kayıp içeren bir durumdur ve aynı zamanda duyu kaybı olarak da adlandırılır.



SEREBRAL PALSİ

Özellikle Serebral Palsi hastalığı olan bebek ve yeni yürümeye başlayan çocukta veya cerrahi müdahale öncesi ve sonrasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır.




Bizimle İletişime Geçin

Merkezimizi ziyaret edin veya istediğiniz zaman bize bir e-posta gönderin. Tüm soru ve önerilerinize açığız.

ADRES

Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA


TELEFON

+90 312 417 21 11




FİZİTEK, YANINIZDA





ZENGİNLİĞİNİZ SAĞLIĞINIZDIR




FİZİTEK

FİZİTEK Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, güler yüzlü ve deneyimli kadrosu ve modern fizik tedavi cihazlarıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında dünya standartlarında hizmet vermeyi amaçlamaktadır.

[email protected]


İLETİŞİM

Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 417 21 11
Fax: +90 312 425 69 00

[email protected]




FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2023



FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2023


×