Topuk Dikeninin Nedenleri ve Tedavileri
Topuk dikeni olarak bilinen plantar fasit, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Ayağınızın altından geçen ve topuk kemiğinizi parmaklarınızla (plantar fascia) bağlayan kalın bir doku bandının iltihabını içerir.
Plantar fasiit genellikle sabahın ilk adımında bıçak gibi bir ağrı hissedilmesine neden olur. Ayağa kalkıp daha fazla hareket edildiğinde, ağrı normal olarak azalır, ancak uzun süre ayakta kalındıktan sonra veya oturulunca tekrar başlar.
Plantar fasiit, koşucularda daha sık görülür. Buna ek olarak, aşırı kilolu ve yetersiz topuk desteği olan ayakkabılar giyenler, plantar fasiit yani topuk dikeni olma riski daha fazla taşıyor.
Topuk dikeni belirtileri nelerdir?
Topuk dikeni belirtileri aşağıdaki gibidir:
Topuk dikeninin en belirgin özelliği sabah kalkıldığına ayak tabanında hissedilen ağrıdır. Sabah uyanıldığında ayakların dinlenmemiş olması, topukta ağrı ile uyanılması topuk dikeninin belirtileri arasındadır.
Uzun süre oturularak dinlenilmesi durumunda topukta ağrı birikmesi oluyorsa ve üzerine basıldığında ağrı hissediliyorsa topuk dikeni sorunu var demektir.
Topuk dikeni yaşam kalitesinin düşmesine yol açan bir rahatsızlıktır. Kişinin hareket kabiliyetini düşürür. Hasta topuklarının ağrısından rahat yürüyemez.
Topuk dikeni günlük ayak ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Ayağın aşırı yorulması durumunda topukta ağrı olması oldukça normal bir durumdur. Ancak ayağa aşırı yük yüklenmediği durumlarda bile topukta durduk yere ağrı oluyorsa topuk dikeni sorunu var demektedir.
Topuk dikeni direkt olarak topuktan başlar, başka bir bölgeden ayağa doğru yayılmaz. Topuk dikeni ağrıları tamamen bölgesel olan ve batma hissiyle birlikte ortaya çıkan ağrılardır.
Topuk dikeni yürüyüş bozukluklarına da yol açmaktadır. Bunlar yalpalayarak ve içe doğru basarak yürüme gibi sorunları da beraberinde getirir.
Topuk dikeninin sebepleri nelerdir?
Topuk dikeni kişinin yürüme süresini düşüren, yürüme bozukluğuna yol açarak yaşam standardını düşüren bir hastalıktır. Topuk dikeninin başlıca sebepleri şunlardır:
Topuk dikeni aşırı kilolu kişilerde daha fazla görülür. Ayaklar vücuttaki fazla kiloları taşırken yıpranır ve topuk bölgesinde ağrıya neden olur. Çünkü kilonuzun 3 katı kadar daha fazla yük biner ayaklarınıza ve ayaklarınızın hasar görmesine yol açar.
Yana ya da içe basma gibi problemleri olan kişilerde de topuk dikeni riski çok daha yüksek olur. Bunun dışında aksama sorunu olanlarda da topuk dikeni sorunu görülebilir. Yürünürken ayağın bir bölgesine daha fazla ağırlık verilmesi ya da ayağın birine daha fazla ağırlık verilmesi gibi sorunlar topuk dikenine neden olmaktadır.
Hatalı ayakkabı seçimi de topuk dikenine neden olan faktörler arasındadır. Sert tabanlı ve kalitesiz ayakkabılar topuklarda ağrıya neden olur. Bu durum topuk dikenine yol açar.
Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?
Hastanın yaşam kalitesini düşüren topuk dikeninin tedavi edilmesi çok önemlidir:
Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır.
Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Fizik tedavi akıllı egzersiz aletleriyle yaptırılan düzenli egzersizler, soğuk ve sıcak uygulaması, özel masajlar uygulanır. Akıllı egzersiz cihazları hastanın egzersiz ile sakatlanma riskini en aza indirir.
Fizik tedavi de hastanın göstermiş olduğu istikrar ve özen de tedavinin başarısına doğrudan etki eder. Tedaviye düzenli olarak katılması, hareketleri özenli yapması tedavi sürecinin hızlanmasını sağlar.
Doğru ayakkabı ve kaliteli ayakkabı seçimi de topuk dikeni tedavisine ve yakalanma riskine azaltmaya yardımcı olur. Ayakkabı seçiminde ortopedik ve ayak sağlığını koruyan ayakkabıların tercih edilmesine dikkat edilmelidir.
Aşırı kilolardan kurtulmak topuk dikene ve diğer birçok hastalığın tedavisinde size yardımcı olur. Hasta fizik tedavi ile birlikte diyet ve egzersize başlayarak kilo vermeye gayret etmelidir.
Topuk dikeninin tüm bu yöntemlerle rağmen tedavi edilememesi durumunda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu süreç içinde topuk dikenine neden olan aşırı kilo, yürüme bozuklukları ya da diğer hastalıkların tedavisi de tekrarlama riskini ortadan kaldırmak için beraberinde tedavi edilmelidir.
Topuk yaraları da topuk dikenine neden olabilir. Bu nedenle ayak tabanındaki bu yaraların da tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sorunun tedavisi için ilaç, lazer ya da PRP tedavisi gibi teknikler uygulanabilir.
Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA
+90 312 417 21 11
fizitek@fizitek.com.tr
Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA
Tel: +90 312 417 21 11
Fax: +90 312 425 69 00
Email: fizitek@fizitek.com.tr
FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2024.
FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2024.