Bel, Boyun ve Sırt Ağrıları

Araştırmalara göre her 100 kişiden 80’i hayatının bir döneminde bel ağrısı çekmiş.

Bel, Boyun ve Sırt Ağrıları

Bel, Boyun ve Sırt Ağrıları

Title:

Description:

 

Araştırmalara göre her 100 kişiden 80’i hayatının bir döneminde bel ağrısı çekmiş. Boyun ağrısının görülme sıklığı ise her 3 kişide 1, sırt ağrısı için ise oran 5 kişide 1.
Omurgamızın sağlığını korumak ve ileri yaşlardaki sorunları önlemek için bazı önlemler alabiliriz.
Sırt Ağrıları Nasıl Oluşur ve Önlemek için Neler Yapılabilir?
Sırt ağrılarının oluşma nedeni omurganın her iki yanında bulunan kasların gerilmesidir. Uzun süreli yanlış oturma, hareketsizlik, masa başı çalışma, ağır kaldırma gibi durumlarda ağrılar başlamaktadır. Fiziksel nedenlerin yanı sıra stres de sırt ağrılarının ortaya çıkmasında önemli bir faktördür.
Sırt ağrıları ayrıca akciğer, safra kesesi ve mide gibi diğer başka hastalıkların da habercisi olabileceği için kayıtsız kalınmamalı ve müdahale edilmelidir.
Sırt ağrılarından korunmada en önemli unsur stres kaynaklarını azaltmaktır. Stres altındayken yapılan sert hareketler ağrıların artmasına veya yeniden başlamasına neden olacağından stres yaratan durumlara müdahale edilmeli ve rahatlatıcı aktivitelerle ilgilenilmelidir.
Sürekli ağrılara neden olan kasların rahatlaması için kas gevşetici kremler kullanılmaktadır. Doktor tavsiyesi ile kullanılabilecek kas gevşeticiler ağrıyan bölgeye iyice yedirildikten sonra etkisini artırmak için üzerinde sıcak bir havlu konmalıdır. Doktor ağrının şiddetine göre krem dışında masaj ve fizik tedavi yöntemlerinden birini de önerebilir.
Duruş bozukluklarını düzeltici ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizler yapmak, sırt üstü yüzmek, yazın sıcak kumda yatmak ve sırt kaslarını ısıtmak da ağrıları önleyici etkiye sahiptir. Sırt bölgesini mümkün olduğunda soğuktan korumak gerekmektedir.
Doğru yatak kullanmak, televizyon seyrederken ve kitap okurken uzanır pozisyonda olmak, ağır kaldırmamak, çok aşağıya ve çok yukarılara uzanmaktan kaçınmak da sırt sağlımızı korunmasına yardımcı olmaktadır.
Bel Ağrıları Nasıl Oluşur ve Önlemek için Neler Yapılabilir?
Bel ağrıları genelde belde kasılma, hareket etme güçlüğü, bacağa vuran ağrı ve uyuşma, topallama ve yürüme güçlüğü olarak ortaya çıkar.
Tümör ve kırık gibi başka nedenlere bağlı olanlar dışında bel ağrıları da duruş bozuklukları, yanlış yatak seçimi, yapılan yanlış ve ani hareketler sonucunda oluşur.
Bel ağrılarını önlemek için tavsiye edilenler arasında ağır kaldırma gerektiren işler yaparak bedeni zorlamamak, uzun süre aynı pozisyonda çalışmamak, otururken sürekli pozisyon değiştirmek ve uzun süre araç kullanmaktan kaçınmak bulunuyor. Otururken yastıkla bele destek yapmak, ağır kaldırırken belden değil bacaklardan eğilmek, yatarken bacakları bükmek ve bel kaslarını güçlendirici egzersizler yapmak ağrıların ortaya çıkmasını engellemekte.
Bunların dışında kilo fazlası da bel ağrılarına yol açtığından beslenme düzenine dikkat etmek, spor yapmak, sigara içmemek ve fazla kiloları vermek de bel sağlığı için önemli.
Stres, tüm hastalıkların olduğu gibi bel ağrılarının da kaynaklarından birisi. Günlük hayattaki ve iş hayatındaki stres kaynaklarını mümkün olduğunca azaltmak ve sevilen işlerle uğraşmak bel ağrılarının ortaya çıkmasını önlüyor.
Boyun Ağrıları Nasıl Oluşur ve Önlemek için Neler Yapılabilir?
Boyun ağrıları ağırlıklı olarak boyun gerginliği nedeniyle oluşur. Boyun kasları duruş bozuklukları ve stres nedeniyle aşırı bir şekilde gerilir ve ardından düzleşir. Bu düzleşme sonucunda beyne giden damarlardan bazıları gerilir ve beyne yeterli kan dolaşımı sağlanamaz. Boyun ağrısına bağlı olarak meydana gelen baş ağrılarının, baş dönmelerinin, konsantrasyon kayıplarının nedenleri boyun gerginliğidir.
Şiddetli boyun ağrılarını önlemek için ilk aşamada kas gevşeticiler kullanılabilir. Ağrı kollara yayıldığında daha ileri bir tedavi gerekebilir. Boyun fıtığı durumunda ise doktor tarafından cerrahi müdahale gündeme getirilecektir.
Boyun ağrıları daha ortaya çıkmadan önlemenin yolları arasında ise her durumda olduğu gibi stres yaratan durumlardan uzak durmak, gerginlik yaratan olayların dışına çıkmak, ağır kaldırmamak, uzun süre hareketsiz kalmamak, doğru oturma ve yatış pozisyonlarını öğrenmek, uzun süre klima ve havalandırma altında durmamak bulunuyor.
Omurgamızın sağlığı tüm yaşam kalitesini etkiliyor. Özetle omurga kaslarına aşırı yük bindirmemek için;
– Günlük aktivitelerde karın kaslarını daha fazla kullanmalı,
– Sırt dik oturmalı, bele destek yapmalı,
– Kalsiyum açısından zengin yiyeceklerle kemikler güçlendirmeli,
– Sürekli hareket halinde olmalı,
– Spor ve egzersiz ihmal etmemeli,
– Hava akımlarına dikkat etmeli, soğukta kalmamalı
– Ağır kaldırmamalı, kaldırılacaksa bile bunu doğru yöntemle yapmalı
– Gerginlikten ve stresten uzak durmalı, sevilen aktivitelerle ilgilenmeli, bedeni rahat tutmalı.

Category
Hizmetlerimiz


FİZİTEK,YANINIZDA





FİZİTEK,YANINIZDA




ZENGİNLİĞİNİZ SAĞLIĞINIZDIR

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, güler yüzlü ve deneyimli kadrosu ve modern fizik tedavi cihazlarıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında dünya standartlarında hizmet vermeyi amaçlamaktadır.

İLETİŞİM

Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 417 21 11
Fax: +90 312 425 69 00
Email: fizitek@fizitek.com.tr





FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2024.



FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2024.