Romatizmal Ağrı Tedavisi

Romatizmal hastalıklar eklemlerinizi ve kaslarınızı etkiler. Bazıları, osteoartrit gibi, aşınma ve yıpranmanın bir sonucudur.

Romatizmal Ağrı Tedavisi

Romatizmal Ağrı Tedavisi

Title:

Description:

Romatizmal hastalıklar eklemlerinizi ve kaslarınızı etkiler. Bazıları, osteoartrit gibi, aşınma ve yıpranmanın bir sonucudur. Diğerleri, örneğin romatoid artrit, bağışıklık sistemi problemleridir. Tedavi planınız büyük ihtimalle ilaçlar, fizik tedavi, sağlıklı bir diyet, stres yönetimi ve dinlenme olacaktır. Bu durumda alanında uzman bir romatolog, durumunuza en uygun tedavi planını çıkararak size yardımcı olur.
Romatizma; dirsek, eklemler ve yumuşak dokuda şiddetli ağrılara neden olur. Yumuşak dokularda oluşan romatizmal hastalıkları genellikle iltihap kaynaklıdır. Bel ve diz bölgelerinde şiddetli ağrılara neden olabilir.
Romatizmal hastalıkların belirtileri nelerdir?
Romatizma aşağıdaki yedi özelliğe göre ayırt edilir:
Genellikle bir veya daha fazla eklemin (omurga dahil) yakınında hissedilen ağrı ya da rahatsızlık
Etkilenen bölgede hareket ile birlikte gelen ağrı
Etkilenen bölgeye dokununca hissedilen ağrı
Etkilenen kısımların özellikle hareketsiz kalındığında sertleşmesi
Hafif egzersiz sonrası semptomatik düzelme, ancak şiddetli egzersiz sonrasında kötüleşme
İklimsel faktörlere tepki olarak semptomatik kötüleşme, özellikle düşen barometrik basınç ve yükselen nem
Etkilenen bölgeye / bölgelere sıcak uygulanınca iyileşmesi
Tüm romatizmal ağrı sendromlarında yedi özelliğin hepsi birden görülmese de çoğunda en azından ilk dört belirti bulunur.
Romatizma hangi bölgeleri etkiler?
Romatizma, birçok hastalık ile birlikte görülebilir. Bu hastalıklar:
Osteoartrit (OA): Osteoartrit, kemiklerin ucundaki yumuşak materyal olan kıkırdağa zarar verir. Aşınırsa eklemler zarar görür ve hareket etmesi zorlaşır. Genellikle dizleri, kalçaları, bel desteği, boynu, parmakları ve ayakları etkiler. Belirtileri ağrı, şişme, sıcaklık, sertliktir. Kas zayıflığı eklemleri dengesiz hale getirebilir. Vücudun hangi bölümlerini etkilediğine bağlı olarak, OA yürümeyi, nesneleri tutmayı, elbise giymeyi, saç taramayı ya da oturmayı zorlaştırabilir.
Romatoid Artrit: Lupus (SLE veya sistemik lupus eritematosus da denir) otoimün hastalığıdır. Vücudunuzdaki birçok organı etkileyebilir. Belirtileri şunlardır:
Eklem ağrısı
Yorgunluk
Eklem sertliği
Cilt döküntüleri
Güneş duyarlılığı
Saç kaybı
Soğuğa maruz kaldıklarında ayak parmaklarında morarma
Böbrekler gibi diğer organlarda sorunlar
Anemi, düşük beyaz kan hücreleri veya trombosit gibi kan hastalıkları
Göğüs ağrısı, kalp veya akciğer iltihabı
Nöbetler veya darbeler
Ankilozan Spondilit: Ankilozan spondilit genellikle bel ağrısı ile başlar. Çoğunlukla omurganın sakroilyak eklemler olarak bilinen pelvise bağlandığı eklemleri içerir. Ankilozan spondilit, özellikle 30 yaşına kadar olan genç insanlarda daha sık görülür. Belirtileri şunlardır:
Sırtta ve kalçada kademeli ağrı
Artan bel ağrısı omurgaya kadar yükselebilir
Omuz ve boyunda hissedilen ağrı
Sırtta, özellikle istirahatle azalan ağrı ve sertlik
Ağrı ve sertlik, etkinlikten sonra daha iyi olur
Sırtın ortası ile üstünde ve boyunda ağrı
Durum kötüleşirse omurga daha da sertleşir ve günlük aktiviteleri yerine getirmek de zorlanılır.
Romatizmal hastalıklar nasıl tedavi edilir?
Romatizmal hastalıkların tedavisinde ağrının hafifletilmesi için ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Jel ya da hap şeklinde olan romatizmal ilaçlar reçeteli olarak kullanılmaktadır. Romatizma tedavisinde iltihap önleyici ağrı kesiciler de kullanılabilir. Basit ağrı kesicilerin etki etmemesi halinde, bölgeyi uyuşturmak için narkotik ağrı kesiciler kullanılarak ağrının etkisi azaltılabilir. Narkotik ağrı kesiciler mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır. Çünkü birçoğunun bulantı, kusma, baş dönmesi gibi yan etkileri bulunur. Bitkisel olduğu öne sürülen ilaçlardan uzak durulması önerilir. Steroid olmayan ilaçlar ise iltihaplanmayı tedavi etmek için kullanılır. Vücut iltihaplanmalarında kullanılan en etkili tedavi yöntemlerinden birisi de kortizon tedavisidir. Kortizon tedavisi yumuşak doku üzerinde oluşan iltihaplanmada kullanılır.
Fizik tedavi ile romatizmal hastalıkların tedavisi nasıl yapılır?
Romatizmal hastalıkların tedavisinde fizik tedavi yöntemleri oldukça etkili bir tedavi imkanı sunmaktadır. Tedavide kullanılan teknikler arasında sıcak uygulaması, akıllı egzersiz cihazları ile kişinin hastalığına uygun egzersiz uygulamaları ve özel masajlar uygulanır. Fizik tedavi ve rehabilitasyonun tedavide en yüksek başarının sağlandığı hastalıklar arasında romatizmal hastalıklar da yer alır.

Category
Hizmetlerimiz


FİZİTEK,YANINIZDA





FİZİTEK,YANINIZDA




ZENGİNLİĞİNİZ SAĞLIĞINIZDIR

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, güler yüzlü ve deneyimli kadrosu ve modern fizik tedavi cihazlarıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında dünya standartlarında hizmet vermeyi amaçlamaktadır.

İLETİŞİM

Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 417 21 11
Fax: +90 312 425 69 00
Email: fizitek@fizitek.com.tr





FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2024.



FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2024.