Özellikle Serebral Palsi hastalığı olan bebek ve yeni yürümeye başlayan çocukta veya cerrahi müdahale öncesi ve sonrasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır. Ancak, çocuk okul çağına yaklaştığı dönemde fizyoterapi programının yanısıra sosyal ve okul gelişimine de zaman harcanmalıdır.
Serabral Palsi hastalığı olan çocuğun bakımının devamı ve gelişiminde çok önemli rol oynar.
Özellikle Serebral Palsi hastalığı olan bebek ve yeni yürümeye başlayan çocukta veya cerrahi müdahale öncesi ve sonrasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon büyük önem taşımaktadır. Ancak, çocuk okul çağına yaklaştığı dönemde fizyoterapi programının yanısıra sosyal ve okul gelişimine de zaman harcanmalıdır.
Serebral Palsi’li çocuğu geliştirecek çok önemli tedaviler ve rehabilitasyon programları vardır.
SEREBRAL PALSİ TEDAVİSİ
Serebral palsi tedavisinde hastalığın neden olduğu bulgular hafifletilebilir, çocuğun bağımsızlık düzeyi arttırılabilir, bakımı kolaylaştırılabilir. Her hasta için tedavi hedefleri farklı olup tedavi seçenekleri de farklıdır. Serebral Palsi tedavisinde uygulanabilecek birçok tedavi yöntemi mevcuttur. Önemli olan sizin çocuğunuz için o dönemde en uygun ve gerekli olan tedavi seçeneklerinin doğru olarak belirlenmesi ve uygulanmasıdır. Çeşitli ilaç tedavileri, egzersiz ve fizyoterapi yöntemleri, iş ve uğraşı tedavisi, ortez uygulamaları yapılabilir. Çocuğunuza o dönemde hangi tedavilerin uygulanacağına bu konuda deneyimli bir Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Hekim karar vermeli ve çocuğunuzdaki gelişmeleri takip ederek gerekli düzenlemeleri yapmalıdır.
Serebral palsili çocukların rehabilitasyon programları yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlenir. Serebral palsili çocuğun tedavi ve rehabilitasyonunda fizyoterapi, iş ve uğraşı terapisi, konuşma ve yutma terapisi, özel eğitim uygulamaları, ortez ve protez uygulamaları, farmakolojik uygulamalar ve cerrahi uygulamalar yer alır.
TEDAVİDE YENİ YÖNTEM HİDROTERAPİ
Hidroterapi uygulaması, genelde nörolojik hastalıkların ve çocuklarda Celebral Palsi hastalığının tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Skolyoz, postür bozuklukları gibi hastalıklarda havuzda suyun kaldırma gücünden yaralanılarak ağrısız ve daha çabuk iyileşme sağlanmaktadır. Suyun kaldırma gücü ile vücuda uygulanan basınç azalmakta ve vücut ağırlığı yüzde 90’a kadar azalmaktadır. Böylece suyun etkisi ile de daha rahat hareket edilemektedir. Dışarıda adım atamayan çocuklar, havuz içinde birkaç adım bile atabilmektedir. Suyun rahatlatıcı etkisinden de yararlanılmakta ve çocuklar bunu bir oyun gibi gördükleri için tedavide daha başarılı sonuçlar alınmaktadır.
UZAY TERAPİSİ İLE YOL KAT ETMEK MÜMKÜN
Uzay terapisi fiziksel engelli çocukların öz güven duygusunu gelişmesine katkı sağlayarak, yerçekimsiz bir ortamda egzersizlerini rahatça uygulanmasını imkân sağlayan bir metottur. Kasların spesifik olarak çalışmasına izin vermektedir. Uzay terapi sistemi fiziksel engelli çocukların, yetişkinlerin rehabilitasyon sürecini son derece hızlandırmaktadır. Çocukların oyun aktiviteleri yapar gibi egzersizlerini yapmalarını izin vermektedir. Uzay terapisi, dokunma hissini geliştirir, merkezi sinir sistemini yeniden düzenler, harici denge sağlar, yürüyüş modelini normalize eder, dengeyi geliştirir. Ayrıca zayıf kasları destekler, baş kontrolü gövde desteği sayesinde ses üretimini ve akıcı konuşmayı geliştirir, kaba ve ince motor becerilerin gelişimine yardımcı olur, güven duygusunu geliştirir. Tüm bunların yanı sıra tedavi süresini kısaltarak, çocuğun tedaviye maksimum katılımını sağlar.
Çocuk Rehabilitasyonu SGK tarafından karşılanmaktadır
Serebral Palsi’li çocukların Özel Tıp Merkezlerindeki tedavileri SGK tarafından ödenmektedir. Yılda 30 saat herhangi bir sevke gerek olmadan kendi hakları ile direk başvuruda bulunabilirler. Ayrıca gerekli olduğu tespit edildiğinde heyet raporu ile örneğin Serepral Palsi’li çocuklarda tedavi hakları yılda 120 saate kadar uzayabilmektedir.
- Category
- Hizmetlerimiz